Hooggevoeligheid is een begrip wat je steeds vaker tegenkomt. Er zijn steeds meer kinderen en volwassenen die in meer of mindere mate prikkelgevoelig blijken te zijn. De wereld waarin wij leven is voor de meeste mensen al een uitdaging als het gaat om het geheel aan prikkels dat er op je afkomt. Laat staan als je hooggevoelig bent.
Wat is hooggevoeligheid?
Hooggevoeligheid is in aanleg aanwezig bij een kind en het wil zeggen dat je de wereld om je heen veel intenser ervaart. Er komen dus veel meer prikkels binnen die een kind niet zo snel gefilterd krijgt en waardoor het meer tijd nodig heeft om deze prikkels te verwerken. Hooggevoelige kinderen nemen de gevoelens van anderen in zich op. Ze weten daardoor vaak niet welk gevoel van zichzelf en van de ander is. hierdoor raken ze overprikkeld. Een aantal kenmerken van deze kinderen zijn:
- Ze merken alle details op en benoemen die
- Ze hebben vaak last van fel licht, harde geluiden, scherp eten en stugge, kriebelende kleding
- De zintuigen horen, voelen, ruiken, proeven en zien zijn meer ontwikkeld
- Ze hebben een sterk rechtvaardigheidsgevoel
- Ze hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel voor anderen
- Ze hebben een rijke belevingswereld
- Ze piekeren veel
- Ze hebben een natuurlijke neiging om kritisch te zijn tegen zichzelf, wat kan resulteren in een negatief zelfbeeld
- Ze werken graag in hun eigen tempo
- Ze hebben moeite met bedrog, liegen en onechtheid
- Ze kunnen slaapproblemen hebben door hun “volle hoofd” en de vele indrukken die ze gedurende de dag opdoen
- Doordat de zintuigen eerder overprikkeld raken zijn ze eerder gestrest en kunnen lichamelijke klachten het gevolg zijn
- Ze kunnen intens reageren vanuit emoties
- Ze zijn zich bewust van de gevoelens van anderen
- Ze zijn sneller geraakt door het leed van anderen
- Ze zijn op hun hoede bij nieuwe situaties
Vaak worden hooggevoelige kinderen ten onrechte geïndiceerd met stoornissen zoals ADHD, ADD, NLD of Autisme spectrum stoornissen. Het is erg belangrijk om helder te krijgen of bepaald gedrag voortkomt uit een aanwezige stoornis in het kind of dat bepaald gedrag het gevolg is van overprikkeling.
Het is belangrijk om bij elk gedrag vanuit een open ruimte en zonder oordeel te kijken naar de omgeving en de prikkelverwerking van het kind. Vaak is het mogelijk om met wat kleine aanpassingen een gedragsverandering bij het kind te realiseren. Bewustwording bij het kind van zijn/haar eigen behoeften en bewustwording bij ouders met zijn/haar behoeften zijn hierbij van groot belang om elkaar te kunnen begrijpen. Vaak zie je dat een “hooggevoelig kind” ook een “hooggevoelige ouder/ouders” heeft. Door jezelf meer bewust te worden van jouw behoeftes als “hooggevoelige ouder” ben je steeds beter in staat jezelf te geven wat je nodig hebt maar ook jouw kind. Een prachtige zoektocht samen!
Hooggevoelige kinderen hebben baat bij een goede begeleiding. Een kindercoach kan samen met het kind en de ouders op zoek gaan om een weg te vinden die bij hen past om met deze gevoeligheid om te gaan. Hooggevoeligheid is namelijk niet altijd makkelijk voor het kind zelf én voor het gezin. Als we ons openstellen voor deze bijzondere kinderen weten ze zelf vaak het beste wat ze nodig hebben. Deze kinderen hebben veel behoefte aan begrip en een luisterend oor. Samen met een kindercoach gaat het kind op zoek naar zijn/haar eigen kwaliteiten dat het in zich heeft. Hierdoor ontdekt het kind dat hooggevoeligheid een kracht is en krijgt het meer zelfvertrouwen en een positiever zelfbeeld. U gaat merken dat hierdoor de balans binnen het gezin weer terugkeert.